Dagens Bild - 12 mars 2014
Bild Vera Ehn
Så här ser det ut när flytande kväve hälls i kokhett vatten. Kvävet
kokar och går upp i ånga mycket snabbt. Det skiljer nästan 300 grader i
temperatur. Frågan ställdes varför ångan rinner nedåt för kvävgas är ju
inte tyngre än luft. Vattenångan i sitt fall stiger uppåt, är lättare än
luft. Svaret är att varm ånga stiger uppåt medan kall ånga som
kväveångan är sjunker nedåt. Tänk på att kväve kokar vid -196 grader så
ångan är verkligt kall. Du kanske undrar vad tulpanen gör på bilden,
dekoration förstås. Sedan var det dags för sega karameller i flytande
kväve. När jag släppte en sådan på katedern gick den i många bitar, den
sega karamellen blev spröd. Att smaka på en karamell som är -196 grader
är också en upplevelse. Det blev en liten underhållningslektion. |